Öne Çıkanlar

9.06.2012

Uğursuz Saat (Tarih)

Uğursuz Saat
Uğursuz Saat

Evvelce, idam edilenlerin üzerinden çıkan her şey top­lanır, senede bir veya iki defa mezat ile satılır, tutarı cel­latlar arasında taksim edilirdi. Buna "Cellat mezadı" de­nilirdi. Bu eşyaların uğursuzluğuna inanıldığından hakîki değerinden ucuza satılırdı. Bazı idam mahkûmları, cellat yakalarına yapışmadan üzerlerinde bulunan kıymetli eş­yaları çıkarıp yanındakilere "Beni anar, bir Fatiha okur­sunuz!" diye hediye ederlerdi.

Tarihçi Peçevi İbrahim Efendi'nin cellat mezadına dâir kaydettiği bir fıkra:
Sultan Üçüncü Murad'ın Kapıağası Gazanfer Ağa, Rüstem Ağa isminde bir sanatkâra elmaslarla süslü bir saat yaptırır. Gazanfer Ağa idam edilince, kıymetli saati koy­nundan çıkar. Cellatlar, bir servet olan bu saat için bir me­zat yaparlar. Saati Tırnakçı Hasan Paşa satın alır. Kısa za­man sonra Tırnakçı Paşa da idam edilince, saat yine cellat mezadına düşer. Bu saati pek ucuza Kasım Paşa satın alır. Bir iki ay geçmeden Kasım Paşa da cellâda verilir. Üçüncü defa cellat mezadına düşen saati Sadrazam Der­viş Paşa satın alır ve Eğriboz sancak beyliğine tayin edilen kardeşi Civan Bey'e hediye eder.

Müverrih/tarihçi Peçevi İbrahim Efendi, Civan Bey'le Eğriboz'da deniz kıyısındaki bey konağında sohbet ederken, söz saat­ten açılır. Civan Bey koynundan saati çıkararak müverrihe/tarihçiye gösterir. İbrahim Efendi "Ömrümde bu kadar güzel saat gör­medim!" der. Civan Bey de saatin hikâyesini anlatınca Peçevî elindeki saati hemen bırakarak: "Böyle uğursuz saati insan düşmanına vermez... Paşa nasıl olmuş da size hediye etmiş!" deyince, Civan Bey hemen hançeriyle saatin elmas­larını çıkarıp çarklarını da çekiçle kırarak denize atar.

Civan Beyle, İbrahim Efendi taraçada oturuyorlar İken, bir atlı gelir, Civan Bey'e vazifesinden azledildiğini tebliğ eder. "Azlimi mucip bir şeyimiz yok idi!" deyince haberci şöyle der: "Beyim, beyim! Derviş Paşa idam olundu. Sizin dahi idamınız için ferman çıkıp bostancıbaşılarla gönde­rildi. Sonra şefaatçileriniz himmet ettiler, ikinci bir ferman ile ben gönderildim ve idamınıza memur olanlara yarım saat evvel yetişebildim!" der.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

İzleyicimiz Olun