Öne Çıkanlar

9.06.2012

Kıbırıs'ın Kısa Tarihi (Tarih)

Kıbırıs'ın Kısa Tarihi
Kıbırıs'ın Kısa Tarihi

1869 yılında İstanbul'da Meclis-i Kebir-i Maârif âzası olan Kostan-tinidi Efendi, "Târîh-i Yunanistân-ı Kadîm" isimli eserinde, Osman­lılarıeline geçinceye kadar Kıbrıs'ıkısa tarihini şöyle anlatıyor:

"Kıbrıilk çağlarda pek meşhur olup, Afrodite adanmış üç şehri vardı. Birbiri ardınca Finikelilerin, Acemlerin eline geçmişse de, yine kendine mahsus kanunlarla idare olunurdu. Çoğu zaman Yu­nanlılarıkışkırtmasıyla isyan bayrağı açarlardı.

Milat’tan önce altıncı yüzyıla doğru müstakil olduğu halde, dokuz hükümdarlığa bölünmüş, sonraİskender'in idaresi altına girmiş, halefleri zamanında Mısır ve Suriye kralları arasında anlaşmazlık unsuru olup, bazan da başlı başına bir hükümdarlık teşkil etmiştir.

Milat'tan sonra 65 senesinde Romalılar bu adayı Katon isimli meş­hur general vasıtasıyla ele geçirmişlerdir. Rum İmparatorluğza­manında Araplar gelip istila etmiş, ondan sonra ötekinin berikinin eline geçerek nihayet Milâd'ın 1570 senesinde, ilâ nihâye ayakta durası Osmanlı Devletitarafından fetholunmuştur."

(Tarih ve Edebi­yat mecmuası, Ocak 1979, Sayı 1, s. 54)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

İzleyicimiz Olun