Öne Çıkanlar

14.06.2012

Karadelik Avcısı Yörüngede...

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi karadelikleri incelemek amacıyla geliştirdiği yeni teleskop uzaya fırlatıldı. uzay bilimi - astronomi
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi karadelikleri incelemek amacıyla geliştirdiği yeni teleskop uzaya fırlatıldı. uzay bilimi - astronomi

NASA karadelikleri incelemek amacıyla yeni teleskobu uzaya fırlattı.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi karadelikleri incelemek amacıyla geliştirdiği yeni teleskop uzaya fırlatıldı.



NASA karadeliklerin incelenmesi için geliştirdiği son model teleskobu Büyük Okyanus'taki bir mercan adadan uzaya gönderdi.

NuSTAR teleskobu 12 bin metre yükseklikte taşıyıcı roketten ayrılarak yörüngeye yerleşti.

170 milyon dolara mal olan, uzayın derinlerine daha yakından göz atma imkânı sağlayacak teleskobun karadelik incelemelerinde yeni bir pencere açması bekleniyor.

133 aynayla görüş kapasitesi 100 kat artırılan teleskop, bu sayede 10 kat daha canlı görüntü elde edecek. Böylece karadeliklerin oluşumları ve gelişimleri hakkında da yeni bilgiler sağlayacak.

Gelişmiş sistemleri ve X (iks) ışınları aracılığıyla bilinen kara delikleri gözlemleyecek, bilinmeyen kara deliklerin keşfedip haritalar çıkaracak.

Karadelikler, Güneş gibi yıldızların ömrünü doldurmasıyla yaşanan süpernova patlamaları sonrasında oluşuyor.

Çevrelerindeki her şeyi içine çekip ışığın bile sızmasına imkân vermeyen karadeliklerin, çevredeki yıldızlar üzerindeki etkileri yıllarca süren gözlemler sonucu anlaşılıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

İzleyicimiz Olun